Hallå där och grattis Suzanne Wennberg, som med Introduktion till straffrätten hade den bäst säljande titeln i kategorin kurslitteratur under 2020! Hur känns det?
Det känns jättebra. Jag kan tänka mig att straffrätt är ett ämne som är i ropet nu och som fångar mångas intresse. I media skrivs mycket om brottmål och det finns Veckans brott på TV med mera.
Räcker det för att sälja många exemplar?
Det jag fått höra är att boken inte bara sålts som kurslitteratur utan även till bokklubbar och liknande. Annars har den varit kurslitteratur för de som läser juridik och på polishögskolan, kanske även på journalistutbildningar.
Vad gör den till en populär lärobok tror du?
Utmaningen är att sätta sig in i vad den som inte kan något om straffrätt behöver veta. Den pedagogiska idéen är att inte skriva så knastertorrt. När jag själv började läsa juridik var det svårt med alla abstrakta termer. På straffrättens område ville jag därför ta ner det på jorden och omvandla det till mer begripliga exempel. Att avdramatisera det och få texten konkret och lättsam är mycket viktigt.
Vad är mer viktigt att tänka på för att en bok ska bli bra?
Särskilt på nybörjarnivå är utformningen viktig. Det ska inte vara för många rader per sida och texten ska vara tillräckligt stor. Till tolfte och senaste upplagan slogs jag för att få ned radantalet och ha ett större typsnitt. Känns det för mäktigt blir det svårläst, och just juridik blir ofta mäktigt.
På vilket sätt är du verksam inom juridiken idag?
Jag är pensionerad professor i straffrätt men det är ganska mycket juridik ändå, bland annat är jag fortfarande en av författarna till brottsbalkskommentaren. Jag skriver även rättsutlåtanden på uppdrag från advokater. En fördel med yrket är att man kan fortsätta men på en nivå som passar en själv.
Hur länge kommer du fortsätta att uppdatera Introduktion till straffrätten?
Det är väldigt kul så jag kommer att fortsätta med boken. Nu i senaste upplagan tog jag under förtal upp frågan vilka internetmedier som omfattas av grundlagen och vilka som faller utanför. Man måste följa med i rättsutvecklingen och hitta lämpliga rättsfall som hjälper läsaren att självständigt tillämpa rättsreglerna. Straffrätt väcker mycket känslor, samtidigt som den är väldigt förnuftstyrd och rationell.