Hallå där och grattis Wiweka Warnling Conradson, professor emerita i offentlig rätt vid Stockholms universitet, som med ”En introduktion till förvaltningsrätten” hade den bäst säljande kursboken under 2021.
Hur känns det att vara bästsäljande?
– Det var kul att höra. Det är fantastiskt. Jag har hört det tidigare att boken är spridd över landet, på myndigheter och andra ställen. Omslaget till boken med en bild på älgar och jägare är ritad av min son när han var tio år.
Varför tror du att boken går så bra?
– Jag tror att det beror på att den är så liten [156 sidor idag, red anm]. Bertil Bengtsson skrev ett väldigt vänligt brev till mig när den kommit ut, att han hade läst boken och att den var precis den lilla uppdatering han behövde ha i förvaltningsrätt som fick plats i portföljen när han när han åkte mellan Uppsala och Stockholm. Han kom också med förslag på rättsfall jag kunde lägga in, vilket var jättetrevligt.
När kom den första upplagan?
– 1997, sedan har det kommit en ny upplaga ungefär vartannat år. Nu håller jag på med den 14:e upplagan som ska komma till hösten.
Hur kom det sig att boken blev till?
– På den tiden var det Rolf Höök som ville bredda innehållet på JIK:en som bad mig skriva en liten smaklig bok i förvaltningsrätt, och då blev det den här. Jag kunde inte föreställa mig att den skulle fortsätta att ges ut efter 24 år. Min ledstjärna var att ge ett praktiskt perspektiv, att studenterna skulle kunna ta till sig innehållet så lätt som möjligt, att de inte skulle rygga tillbaka inför ämnet.
– Ett rart omdöme jag fick av en student var att ”Många lärare skriver med ambitionen att vi inte ska förstå någonting, men Wiweka skriver med ambitionen att vi ska förstå vare sig vi vill eller inte”. Och det är precis vad jag vill, att bli förstådd.
Hur gör du för att undvika att boken sväller och blir större för varje upplaga?
– Det är viktigt att den håller det här formatet. Har jag lagt in något nytt så har jag dragit ner på något annat. Tanken är att den ska hålla formatet, annars är risken stor att den växer i sidantal. Den har vuxit ändå, första upplagan var 95 sidor och nu är den uppe i 156. Men upplagan dessförinnan var 160 sidor så jag har faktiskt dragit ner lite grann.
Att som läsare bli introducerad till förvaltningsrätten idag, är det samma sak som 1997?
– Den stora förändringen är europeiseringen av svensk förvaltningsrätt, och där gäller det att hålla en balans mellan den svenska förvaltningslagen och hur EU påverkar den svenska handläggningen. Rätten till domstolsprövning är en tradition annan än den vi har med att regeringen eller en förvaltningsmyndighet överprövar beslut. Annat som allmänna rättsprinciper om lojalitet, legalitet och proportionalitet har nu skrivits in i vår egen förvaltningslag. Ett större mått av rättssäkerhet och rättighetstänkande är nytt. Det gäller att utvecklas med tiden, med nya rättsfall och JO-beslut.