Grattis Jan Wallgren, författare till boken ”Gode mannens ABC” som tuffar på år efter år och som 2022 var den bäst säljande av alla juridiska handböcker som Norstedts Juridik ger ut. Hur känns det?
– Det är jättekul, jag förstod från början att det skulle finnas en stor marknad för en så här bok. Det finns många gode män och det är även stor omsättning på dem. Jag har sett en rapport från Riksrevisionen om att det finns nästan 100 000 gode män. Överförmyndarna har varit stora kunder. De har köpt in boken och delat ut till nya gode män som får uppdrag. Det har varit bra för dem att det finns en handbok tror jag.
Vad är bakgrunden till boken?
– Jag jobbade på Överförmyndarmyndigheten och hade mycket med gode män att göra. Jag visste att det inte fanns någon handbok för gode män samtidigt som jag såg att det fanns ett enormt stort behov av information på ett lättförståeligt och strukturerat sätt. Det var jag själv som tog själv upp idén med en handbok med Norstedts Juridik.
Fyra upplagor har det blivit sedan 2011, är det en lagom takt?
– Det här är ett ganska konservativt rättsområde, så i allt väsentligt är det samma regler som gäller som vid den första upplagan. Men det sker en hel del ändringar och det kommer även mycket ny praxis. Dessutom tillkommer det hela tiden nya frågeställningar allt eftersom samhället förändras och nya kategorier av människor behöver en god man.
Hur gör du för att hålla koll på utvecklingen?
– Jag håller väldigt mycket föreläsningar och utbildningar för gode män. Jag har säkert varit i över hälften av Sveriges kommuner och möter dem i deras verklighet. Då får jag väldigt mycket synpunkter på boken och får även veta hur jag måste utveckla innehållet i boken. Exempelvis hur bankernas nya digitala tjänster ska hanteras men också gode mannens roll i förhållande till myndigheter som Försäkringskassan och socialtjänsten.
Målgruppen kan nog sägas vara icke-jurister, hur anpassar du boken till det?
– Det får inte bli för mycket ”å ena sidan och å andra sidan”, det funkar inte. Man måste skriva på ett lättbegripligt sätt och man måste göra sammanfattningar och förenklingar. Min fru och jag utbildar numera gode män och överförmyndare. Hon har alltid faktagranskat mina böcker vilket är väldig lyxigt för mig. Hon är inte är jurist och att få hennes synpunkter har varit en väldigt viktig för att få boken på rätt nivå.