Grattis Johanna Schiratzki, författare till boken "Relationsrätt" som blev den bäst säljande förstaupplagan utgiven 2023!
Det är mycket glädjande när en helt ny bok direkt blir en framgång. Hösten 2023 kom Relationsrätt skriven av Johanna Schiratzki. Titeln blev på kort tid den bäst säljande förstaupplagan, utgiven under förra året. Boken är den första i en planerad serie som ska kasta ljus över rättsläget för personliga relationer genom hela livscykeln. Vi ställde några frågor om boken till Johanna, hennes svar kan du läsa nedan.
Hur skiljer sig relationsrätten från den traditionella barn- och familjerätten?
Relationsrätten omfattar barn-, familje- och arvsrätt i traditionell bemärkelse såsom äktenskap liksom barn- och föräldrarelationer. Men relationsrätten omfattar också relationsformer som inte inbegrips i familjerätten såsom särboende, vänskap och bostadsgemenskap – liksom bonusföräldrar och bonussyskon.
Relationsrätten är tänkt att fånga ett paradigmskifte i rättsvetenskapen där individers agerande som relationsskapande subjekt bildar utgångspunkt för en rättsvetenskaplig analys av rättssäkerhet, förutsägbarhet och skydd för svagare part. Därmed skiljer sig relationsrätten från rättsstrukturer i familj- och arvsrätt där personliga relationer över livscykeln behöver anpassas till rättsfakta och svagt integrerade rättsområden.
Vad var det som fick dig att skriva den här boken?
Jag har levt med tanken på boken Relationsrätt sedan 2010, när jag var gästprofessor vid Köpenhamns universitet och följde kollegan Kirsten Ketschers arbete med artikeln ”Relationsret - en ny retsvidenskabelig optik? Fra ægteskabs- og familieret mod en inkluderende relationsret”. Men andra uppgifter kom emellan, jag gick från att ha varit professor i rättsvetenskap till att bli professor i barnrätt, och sedan välfärdsrätt. Inte heller bedömde jag tiden som riktigt mogen för en inkluderande Relationsrätt …
Kan du ge något exempel i skiftet inom relationsrätten som din bok behandlar och hur det påverkar det rättsliga skyddet?
Ett exempel på hur skiftet inom Relationsrätten kan påverka det rättsliga skyddet är hur barn får föräldrar. Här har föräldrabalken genomgått ett radikalt skifte och öppnar för en mångfald av vuxenrelationer och inte minst könsidentiteter. Det har ännu inte följts av ett motsvarande skifte i synen på antalet föräldrar eller vårdnadshavare som ges ett rättsligt erkännande. I kommande Relationsrätt 2. I nöd och lust (planerad för 2025) problematiseras vuxenrelationer. Här uppmärksammas den skiljelinje som går mellan rättsregler som endast tar hänsyn till objektiva förhållanden såsom släktband, äktenskap, samboende och annan hushållsgemenskap och rättsregler som även beaktar en relations subjektiva aspekter, såsom känslomässiga band. Objektiviserbara aspekter såsom hushållsgemenskap ges stort utrymme i offentligrättsliga frågor, särskilt i samband med offentligt stöd. Subjektiva aspekter tycks få ett större utrymme i privaträttsliga frågor relaterade till privatekonomi.